ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ19 November 2017 / απο ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ (author) /
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, ένα βιβλίο που όχι μόνο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όπου το σμίξιμο του Στέφανου και της Λύσης (που δεν είναι “συγγραφικό εύρημα”), αλλά δικαιώνει τη ρήση του μεγάλου Ντοστογιέφσκι “Τίποτα δεν είναι πιο φανταστικό απ’ της πραγματικότητας”, όπως γράφει στην επιστολή του προς τη συγγραφέα ο Βασίλης Βασιλικός που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο μετά το πρόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Είναι ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής μιας χαροκαμένης μάνας, που έχασε ένα γιο, το Γιάννη της, σε ηλικία μόλις 21 ετών κι ενώ ήταν έτοιμος ν’ ανοίξει τα φτερά του και να διαπρέψει στην επιστήμη που διάλεξε την αεροναυπηγική, κάποιος μεσολάβησε όμως ώστε τα φτερά αυτά να τον οδηγήσουν στα ουράνια, στερώντας του πρόωρα τη γήινη ζωή του.
Ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής μιας υπέροχης γυναίκας που μέσα στον ανείπωτο πόνο της απώλειας του σπλάχνου της, δώρισε το δώρο της σε άλλους ανθρώπους για να εξακολουθήσουν να ζουν.
Ένα βιβλίο, τέλος, κατάθεση ψυχής μιας διακεκριμένης γιατρού (σήμερα διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Μητέρα του ομίλου ΥΓΕΙΑ), που μέσα απ’ την επιστημονική της κατάρτιση και προσωπική εμπειρία, προτρέπει τους αναγνώστες στη δωρεά οργάνων, μια ύψιστη χειρονομία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης κι αγάπης στο συνάνθρωπο.
«Επειδή, όπως τονίζει, ο αποθανών θα πάει στον Παράδεισο ακόμα και χωρίς τα όργανά του που εξακολουθούν να ζουν στο σώμα ενός άλλου, που δεν θα είχε ζωή αν δεν δεχόταν αυτό το θείο δώρο».
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο Γιάννη γιο της συγγραφέως, Ντουζόν ασθενή της και Χρύσω, αδελφή της γυναίκας του δεύτερου γιου της που η τύχη έμελλε να σμίξει αποκτώντας δύο παιδιά το Γιάννη και τη Χρύσω, που βρίσκονται ωσεί παρόντες στα σώματα εκείνων που δέχτηκαν τα μοσχεύματα που τόσο απλόχερα τους δόθηκαν, όπως είπε στην ομιλία της η κ. Κρικέλη, η οποία δήλωσε κατακλυσμιαία συγκινημένη για την παρουσία τόσων ανθρώπων που αψήφησαν τη βροχή για να βρίσκονται κοντά της.
«Κάθε άνθρωπος, τόνισε, στη ζωή του, γίνεται πολύ περισσότερο αποδέκτης, παρά δωρητής οργάνων», ενώ τόνισε ότι οφείλει την ολοκλήρωση του βιβλίου της, στη προτροπή και τη διδαχή του αείμνηστου Ιωάννη Καμπανέλλη, που προλογίζει και το βιβλίο.
Τα έσοδα απ’ την πώληση του βιβλίου ενισχύουν την οικονομική στήριξη της υποτροφίας ενός Έλληνα φοιτητή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο MIT, όπου φοιτούσε ο Γιάννης, του Ιδρύματος Υποτροφιών “Ιωάννης Κρικέλης”, που ανέρχεται σε 25 χιλιάδες δολάρια ετησίως.
Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του καλού συναδέλφου κι αγαπημένου φίλου της συγγραφέως, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος δεν παρέλειψε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, παρότι με την ιδιότητα του αυτοδιοικητικού προϊσταμένου (ΚΕΔΕ) το καθήκον τον καλούσε στο χειμαζόμενο δήμο Μάνδρας.
Ο κ. Πατούλης μίλησε με θερμά λόγια για τη συγγραφέα συνάδελφό του γιατρό, αλλά προ πάντων Άνθρωπο όπως τόνισε, ενώ δήλωσε ότι η προσφορά οργάνων στην πατρίδα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σε αντιπαράθεση με το υψηλό κόστος ζωών στα τροχαία δυστυχήματα.
Το πάνελ συμπλήρωναν δύο μεταμοσχευμένοι, ο Δημήτρης Μαγγίνας Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς – Πνευμόνων ΣυνεχιΖΩ, κι ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης Σκηνοθέτης – Παραγωγός Ραδιοφώνου στο 3ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ κι ο Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου Συγγραφέας – Διευθυντής Εκδόσεων Μίλητος που περιμένει το πολυπόθητο μόσχευμα.
Ο κ. Μαγγίνας απευθυνόμενος στο ακροατήριο δήλωσε υπερήφανος ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται σ’ ένα μοναδικό χώρο του δήμου του, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, ενώ υπογράμμισε ότι εδώ και 7 χρόνια εξακολουθεί να ζει επειδή μια άλλη μάνα απ’ τη Κρήτη του έκανε δώρο ζωής τη καρδιά του αγαπημένου της παιδιού. Στάθηκε επίσης στο σημείο ότι για πρώτη φορά ένας λήπτης βρίσκεται στον ίδιο χώρο μ’ ένα δωρητή, εστιάζοντας στη παρουσία μεταμοσχευμένων ατόμων, με μια δωρήτρια οργάνων αγαπημένου της προσώπου.
Τους παρεβρισκόμενους προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου Αρκάδων Πέτρος Κατσής, την παρουσίαση έκανε ο αντιπρόεδρος Πάνος Αϊβαλής εκδότης της εφημερίδας Αρκαδικό Βήμα, ενώ συγκινητική ήταν η παρέμβαση της Μαρίας Παπαδοπούλου απ’ τη Ρόδο μέσω skype, πρόεδρο του εκεί συλλόγου Αρκάδων, που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει λόγω καιρού, αλλά ήταν αυτή που είχε την ιδέα για την εκδήλωση αυτ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου